BKbeeldLAB 2017 - ON/BEWUST
Deze editie van BKbeeldLAB gaat over de wisselwerking tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn in de beeldende kunst. Veel kunstenaars halen inspiratie uit dat wat er spontaan in hun gedachten, fantasieën of dromen opkomt. Maar intuïtie is vooral belangrijk tijdens de eerste fase van het creatieve proces. Zodra een idee is opgedoken uit je onderbewuste, moet je praktische en bewuste stappen zetten om een goed kunstwerk te maken. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse kunstschilder Jasper Johns, die naar aanleiding van een droom een schilderij van de Amerikaanse vlag maakte. Tijdens het schilderen besloot hij pas dat de vlag het hele schilderdoek moest vullen, waardoor hij de heersende opvattingen over werkelijkheid en waarneming probeerde te doorbreken. (Is het nu een vlag of is het een schilderij?)

Tijdens deze editie van BKbeeldLAB gaan we experimenteren met bewuste en onbewuste strategieën voor het maken van kunst. Wanneer geef je je over aan wat er spontaan in je opkomt en wanneer gebruik je je logisch verstand? We werken zowel met potlood en kwast als op de computer, zowel twee- als driedimensionaal, zowel conceptueel als toegepast, zowel individueel als in groepjes. Verwacht een ontdekkingsreis vol uitdaging en onderzoek! De nadruk ligt op het proces en niet per se op het eindproduct. BKbeeldLAB, biedt ruimte om veel te experimenteren, je eigen- en elkaars werk te analyseren om vervolgens weloverwogen keuzes te maken en een volgende stap te kunnen zetten.

Ook dit jaar staat de workshopweek (22-29 juli) weer onder leiding van Sarah Charalambides. Gedurende de workshopweek kunnen diverse kunstenaars uitgenodigd worden die een speciaal dagprogramma komen geven.

Praktisch
Aankomst is op zaterdag. In de avond volgt de introductie en kennismaking met de groep en de medewerkers, docenten en begeleiding. Op zondag begint het programma. De workshops zijn opgedeeld in twee dagdelen; een ochtendprogramma (ca. 10.15 tot 12.30 uur) en een middagprogramma (ca.14.15 tot 16.30). Tussendoor is er dus voldoende tijd om te eten, boodschappen te doen of te zwemmen in het Drontermeer. In de avonden zijn er vaak presentaties, exposities, concerten en/of voorstellingen te zien. Jullie werk uit het BKbeeldLAB kan ook geëxposeerd worden. Vrijdag is de laatste workshopdag. In de avond zijn de laatste presentaties en voorstellingen, en sluiten we af met muziek in het restaurant.
Op Buitenkunst Randmeer zijn er verschillende kampeerterreinen, douches & toiletten, en een restaurant waar je wat kunt drinken of kunt ontbijten, lunchen en avondeten.