BKbeeldLAB 2018 - MEER + MINDER

4-11 augustus 2018
Tijdens deze editie van BKbeeldLAB gaan we experimenteren met de kunst van het weglaten en de kunst van het toevoegen. Wanneer ga je voor veel en wanneer ga je voor weinig? Kunnen meer en minder ook samenkomen in één kunstwerk? We kijken naar voorbeelden uit de kunstgeschiedenis en onderzoeken het spanningsveld tussen eenvoud en complexiteit in de beeldende kunst.

De beroemde architect Ludwig Mies van der Rohe geloofde dat hoe simpeler je iets vormgeeft, hoe beter het wordt. Zijn uitspraak ‘Less is more’ (minder is meer) vat deze minimalistische ontwerpstijl goed samen. Verwijder alles wat niet nuttig is of geen functie heeft en kom zo tot de kern en essentie van je werk. Maar zijn collega Robert Venturi vond dit veel te zakelijk en emotieloos. Hij vertaalde ‘Less is more’ naar ‘Less is a bore’ (minder is saai). Juist door het toevoegen van niet-functionele zaken zoals decoraties en versieringen kan je aandacht trekken en spanning oproepen in een beeld.

Verwacht een ontdekkingsreis vol uitdaging en onderzoek! BKbeeldLAB stimuleert je om weloverwogen keuzes te maken, maar niet zonder veel te experimenteren. Daarbij leer je je eigen en elkaars werk te analyseren en conclusies te trekken om vervolgens een volgende stap te kunnen zetten. We werken zowel met potlood en kwast als op de computer, zowel twee- als driedimensionaal, zowel conceptueel als toegepast, zowel individueel als in groepjes.

BKbeeldLAB wordt begeleid door grafisch vormgever en kunsttheoreticus Sarah Charalambides. Gedurende de workshopweek kunnen diverse kunstenaars uitgenodigd worden die een speciaal dagprogramma komen geven.

Praktisch
Aankomst is op zaterdag. In de avond volgt de introductie en kennismaking met de groep en de medewerkers, docenten en begeleiding. Op zondag begint het programma. De workshops zijn opgedeeld in twee dagdelen; een ochtendprogramma (ca. 10.15 tot 12.30 uur) en een middagprogramma (ca.14.15 tot 16.30). Tussendoor is er dus voldoende tijd om te eten, boodschappen te doen of te zwemmen in het Drontermeer. In de avonden zijn er vaak presentaties, exposities, concerten en/of voorstellingen te zien. Jullie werk uit het BKbeeldLAB kan ook geëxposeerd worden. Vrijdag is de laatste workshopdag. In de avond zijn de laatste presentaties en voorstellingen, en sluiten we af met muziek in het restaurant.
Op Buitenkunst Randmeer zijn er verschillende kampeerterreinen, douches & toiletten, en een restaurant waar je wat kunt drinken of kunt ontbijten, lunchen en avondeten.